Konsten att hantera ljus

Blixtbild, öga
Om jag inte hade hittat David Hobby hade jag nog aldrig vågat köpa blixtarna. Jag började läsa hans blogg långt innan han blev en del av det kelbyska imperiet eller fotografiska etablissemanget eller hur man nu ska uttrycka det och har lärt mig massor av honom. Han delar med sig av sin kunskap, experimenterar, misslyckas och lyckas, visar sina bilder och bjuder in sina läsare till diskussion. Hans Lighting 101 är bland det mest användbara jag sett i genren. När jag skulle börja ställa folk framför kameran var det honom jag höll i handen när det gällde ljus.

Det jag verkligen gillar är att han inte slutar experimentera med de överkomliga lösningarna, trots att han förmodligen kan få precis allt han ber om från vilken tillverkare som helst. Jag är inte säker på att jag kommer att köpa en bom till men på något sätt kommer idén med den portabla studion med solen som huvudljus att komma till användning (missa inte länken till Mohamed Somjis bilder!). Precis som HoCo360 är inspiration för ett projekt som bara väntar på att bli av.

Porträtt är ju inte bara ljus, det har ingen påstått, och ljus är ju så ruskigt mycket en smaksak, dessutom. I the Strobists anda fortsätter jag att experimentera. A lifetime to learn and a lifetime to master. Jag suckar djupt när ljuset gör lite som det vill med mina intentioner. Jag tycker i alla fall att jag kan skönja någon slags utveckling och det är väl trösten och orsaken till att jag inte helt drar mig tillbaka in i det (o-)befintliga ljuset.

Mats Hamnström, innehavare av bloggen http://www.skymningslandet.se, skivsamlare och musiknörd.

Mats, innehavare av Skymningslandet, skivsamlare och musiknörd.

Leave a Reply